Keresés...
Menü
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Formaleválasztók

 

 


Formaleválasztók

 

A betonozás egyik legfontosabb kelléke a zsalu, melynek célja, hogy a helyén tartsa és alakot adjon a frissen kiöntött beton számára. A zsaluzat készülhet fából, műanyagból, fémből. A betonozást követően a zsaluzatot el kell bontani, mely nem egyszerű feladat, éppen ezért alkalmaznak az építőiparban előszeretettel, úgynevezett formaleválasztókat. A következő cikkben összefoglaljuk Önnek, hogy milyen formaleválasztó termékek közül válogathat az SK márkabolt virtuális polcairól.

 

A formaleválasztók széles választéka

 

A formaleválasztók közül az első termék, amelyet megemlítünk, az Sika Separol F-100 nevű gyártmány. Sokoldalúan alkalmazható formaleválasztó, mely kiválóan passzol mindenfajta zsaluzathoz. A termék alkalmazási területei igen csak szerteágazó, ugyanis egyaránt használható sima, nedvszívó-, és nem nedvszívó zsaluzatokhoz, valamint a melegített zsalu felületen is megállja a helyét, akár 70 °C-ig, de a függőleges zsaluzatok sem jelentenek akadályt.

A Separol F-100 felhasználásra kész paraffinolaj bázisú formaleválasztó, melynek működése kémiai-fizikai hatású védőfilmen alapszik. A terméknek nincs szüksége száradási időre, kiválóan alkalmazható függőleges felületeken, ráadásul oldószermentes, szagtalan és bőrkímélő. Mindezen tulajdonságok lehetővé teszik a beton könnyű és tiszta leválasztását a zsaluzatról. Kifogástalan látszóbeton felületet eredményez, nem rontja a beton minőségét sem.

A feldolgozást illetően a Sika Separol F-100 formaleválasztóból 1 kg elegendő körülbelül 80 m2 nem nedvszívó zsaluzathoz (acél, műanyag), vagy körülbelül 60 m2 nedvszívó zsaluzathoz például kezeletlen fához. A felhasználást illetően ugyanakkor érdemes néhány szempontot szem előtt tartani. Ennek fényében a kezelendő zsalufelület mindig legyen tiszta és száraz, tehát mindenképpen távolítsa el a rozsda és beton maradványokat. A terméket vékonyan, de megfelelő fedéssel és mennyiségben porlasztással hordja fel. A legjobb megoldás, nagynyomású szóró berendezéssel, körülbelül 4-6 bar üzemi nyomással végezni a felhordást. Fontos, hogy kerülje a szer felhalmozódását a felületen, illetve a tócsaszerű koncentrálódást ronggyal vagy gumi lappal mindenképpen távolítsa el. A formaleválasztó felszórása után a betonozás akár rögtön el is kezdhető.

A Separol F-100 termékek a felhasználási céloktól függően két mennyiségben is megvásárolhatók.  A kisebb kiszerelésű 20 kg-os és a 170 kg-os, hordós kiszerelés szerezhető be az SK márkabolt webshopjából.

 

formaleválasztó használata a gyakorlatban

 A betonozás végeztével a zsaluk eltávolítása gyakran megnehezíti a kivitelezést

 

A formaleválasztók soron következő képviselője, amelyről szót kell ejteni az a Sika TR-6, mely egy oldószermentes formaleválasztó emulzió, fém és fa zsaluzatokhoz. Fizikai és kémiai elválasztó hatása révén a beton zsaluzatra való tapadását megakadályozza. A Sika TR-6 szintén változatosan alkalmazható. A kizsaluzott felületekre utólagos rétegek felhordását például vakolat, bevonat, ragasztó, valamint azok tapadását általában nem befolyásolja hátrányosan. Előnyös tulajdonságai közé sorolható, hogy felhasználásra kész, ásványi olaj-, és oldószermentes, természetes és szintetikus hatóanyagokból készült. A Sika TR-6 formaleválasztó ezenkívül szagtalan, alkalmazása pedig rendkívül költséghatékony.

A megadott mennyiség betartásával jó minőségű látszóbeton felületek készíthetők, adalékanyagai csökkentik a rozsdásodást és megnövelik a fa zsaluzatok élettartamát. A Sika TR-6 felhasználása előtt, akárcsak a Sika Separol F-100 felhasználását megelőzően alapos előkészület szükségeltetik. Először is minden felhasználás előtt alaposan át kell keverni, a kezelendő zsalufelületeknek pedig tisztának és száraznak kell lenniük, illetve szintén el kell távolítani a rozsda és beton maradványokat.

A formaleválasztók felhordásához ajánljuk a Sika nagynyomású szóróberendezést. Amennyiben ennek használata nem áll módjában, ez esetben ecsettel vagy ronggyal is felhordható a termék. A Sika TR-6 felhordása után körülbelül 20 perc száradási időt kell biztosítani. Fontos, hogy szintén kerülje a szer felhalmozódását a felületen, ám amennyiben ez megtörténik, távolítsa el ronggyal vagy gumilappal. A Sika TR-6 termék megvásárolható 20 kg-os kiszerelésben, vagy 90 kg-os hordós kiszerelésben.

 

Az általunk forgalmazott harmadik termék a Separol N, mely egy oldószeres, ásványi olaj tartalmú formaleválasztó, alacsony viszkozitással sima zsalu táblákhoz. A Separol N nedvszívó és nem nedvszívó zsalutáblákhoz ajánlott termék, mely vegyi-fizikai hatású leválasztószer. Ezen formaleválasztó használatának is megvannak a maga előnyei. Elsősorban igen jó elválasztó hatást biztosít, mindezt csekély anyagfelhasználással. A magas hatékonyság párosul az alacsony viszkozitással, emellett nincs korróziós hatása sem. Tiszta, gyors és könnyű kizsaluzást tesz lehetővé. Alkalmazható hőérlelt, előregyártott betonszerkezetekhez, melegített betonokhoz és melegített zsalu táblához is akár 70 °C-ig. A Separol N érzéketlen a vibrálás okozta rázkódásra is. Kifogástalan zsalu felületek esetén látszóbetonok előállítására is alkalmas.

A felhasználást tekintve a termék hígítás nélkül ecsettel, vagy hengerrel, akár ronggyal is felhordható, de legjobb, ha szóró berendezéssel visszük fel a tiszta és száraz zsaluzatra. A felhordáshoz ismételten csak ajánljuk a Sika nagynyomású szóró berendezést. Ronggyal szintén lehetséges a feldolgozás, de fontos, hogy ügyeljünk az egyenletes felhordásra. A frissen felhordott szert az első órákban védjük meg az esőtől, így érdemes az annak megfelelő időjárásban elvégezni a munkát. A Separol N termékek az SK márkabolt webshopjából szintén megvásárolhatók két kiszerelésben: a kisebb, 27 literes, vagy a nagyobb, hordós kiszerelés, 200 liter mennyiségben.

 

A Sika Schalöl nevű formaleválasztó egy ásványi olaj bázisú, oldószermentes termék fa-, fém és műanyag zsaluzatokra. Jellemzője, hogy fizikai úton fejti ki hatását, és bátran alkalmazható nedvszívó, és nem nedvszívó zsaluzatokhoz is. Tulajdonságainak köszönhetően tökéletes látszóbeton felületet eredményez.

A Sika Schalöl tiszta, gyors és kifejezetten költséghatékony kizsaluzást tesz lehetővé, emellett védi a fazsaluzatot a kilúgozódástól. A termék nem tartalmaz paraffint, kenőolajat és hagyományos zsaluolajat, így a foltképződés is könnyen elkerülhető. A Sika Schalöl-t hígítatlanul kell felhordani a tiszta, száraz zsaluzatra ecset, henger, rongy vagy szóróberendezés segítségével. Az egyenletesen vékonyan, egységesen felhordott formaleválasztó hibátlan betonfelületet eredményez. A felhordott réteget legalább egy órán keresztül védeni kell az esőtől.
27 literes és 200 literes kiszerelésben vásárolható meg, ez a legköltséghatékonyabb gyártmány a bemutatott formaleválasztók közül.

 

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk szót a Sika Separol W-320-ról is, mely egy oldószermentes, finomított ásványi olaj bázisú formaleválasztó. A szóban forgó gyártmány annyiban különbözik a már bemutatott társaitól, hogy alkalmazását inkább az építés helyszínén vagy előregyártó üzemekben javasoljuk. Olyan felhasználási célokra ajánlott, mint a sima és nem nedvszívó zsaluzatok, enyhén nedvszívó zsaluzatok, vagy melegített zsaluzatokhoz 70 °C-ig. A Separol W-320 is számos előnyös tulajdonsággal bír, úgy, mint az alacsony viszkozitás, függőleges felületeken való tapadás, vagy a felszórást követő önterülés, továbbá használata is rendkívül egyszerű.

A Sika Separol W-320 használatra kész, így nem szabad hígítani vagy más termékkel összekeverni! Értelemszerűen a kezelendő zsalufelületnek tisztának és száraznak kell lennie, a rozsda- és betonmaradványokat el kell távolítani. Felhordására tulajdonképpen ugyan azon szempontokat kell szem előtt tartani, melyeket fentebb már részletesen bemutattunk, azaz vékonyan, elkerülve a foltok kialakulását.

 

Amennyiben kérdése van, netán további információkat szeretne megtudni a bemutatott Sika formaleválasztók kapcsán, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, segítünk Önnek!

 

Formaleválasztó termékek széles választékban webshopunkban