Keresés...
Menü
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Cement kötőanyagú tapadóhidak

 

 


Cement kötőanyagú BETON tapadóhíd


milyen beton tapadóhíd ár merül fel várhatóan


Ha a beton tapadóhíd szókapcsolatot meghalljuk, sokunknak valamilyen híd juthat az eszébe, amin átkelhetünk egy folyó, egy völgy vagy akár egy mélyedés felett. Itt azonban nem erről van szó, ahogyan a címben is szerepel „cement kötőanyagú tapadóhíd”, vagyis ez egy kötőanyag. Tulajdonképpen a híd szó az áthidalásra utal. Vagyis a beton tapadóhíd nem egy betonból készült híd, hanem egy olyan köztes anyag, amit a betonra kell felhordani, hogy jobban tapadjon rá a következő réteg, ami fal esetén lehet festék vagy aljzat esetén valamilyen burkolóanyag. Általában létezik bel- és kültéri tapadóhíd is, mivel az épületek belsejében és kültéren másfajta környezeti hatásoknak van kitéve a felület.  A tapadóhíd nemcsak a betonra hordható fel, mivel megnöveli a felület tapadását, így akár az előző burkolat felszedése nélkül letehetjük az újat, a tapadóhíd ár viszont korántsem olyan magas, mintha időt és pénzt áldoztunk volna a korábbi csempe vagy padló felszedésére.

 

Tapadóhíd felhasználási területei


A tapadóhidak sokféle felületen használhatóak, sokszor használják például a fent említett korábbi csempén, padlólapon, de a tapadóhíd betonra közvetlenül is felvihető. Ezen kívül a betonacél korróziótól, és egyéb környezeti hatásoktól való védelmére is használják. Esztrich-hez is alkalmazható. Az esztrich a burkolat alatti legfelső betonréteg melynek kiegyenlítő szerepei is van, ezt az aljzatbetont gyárakban egyéb burkolat nélkül is alkalmazzák, de családi házakban, irodákban, közösségi épületekben általában kerül rá valamilyen járólap, parketta vagy PVC, hacsak nem a design részét képezi a betonos hatás.

 

tapadóhíd betonhoz különböző felületekhez

Beton tapadóhíd különböző burkolatokhoz

 

A felületeket előkészíti, javítja a tapadásukat, viszont fontos, hogy a tapadóhíd is egyenletesen legyen elosztva rajta. Gyakran kaphatóak félfolyékony vagy szilárd változataik. Ezeknek az elkészítésénél ügyelni kell a megfelelő mennyiségű víz használatára, hiszen ha túl sűrű lesz a keverék nehezebb lesz eloszlatni, ha túl híg, akkor pedig szétfolyik.  A beton tapadóhíd segítségével beállítható a burkolat ideális nedvszívóképessége, és így annak szellőzése is, a beltéri és kültéri tapadóhíd esetében ez is fontos szempont a megfelelő termék kiválasztásánál.  Nagy nedvszívó képességű felületekre nem szabad, hogy egyből a beton tapadóhíd kerüljön. Ilyenkor elő kell alapozni alatta. A tapadóhíd betonhoz történő alkalmazása előtt meg kell győződnünk róla, hogy az alap nem sérült-e nincs-e rajta sóvirágzás, illetve nem nedves-e. A tapadóhíd betonra, betonacélra, korábbi burkolatra vihető fel, sőt akár egy OSB lapra is. Nem alkalmazható viszont fán, fémen vagy műanyagon, mivel itt nem tudja kifejteni megfelelő hatását.

 

SikaScreed-20 EBB (AB) tapadóhíd betonhoz


 

beton tapadóhíd gyors hatékony munkákhoz

SikaScreed-20 EBB tapadóhíd betonhoz

 

A nevében található AB rövidítés arra utal, hogy egy kétkomponenses termékről van szó. Egy aktivátorból és egy bázisból áll. Ragasztóanyagként és tapadóhídkén használható, epoxigyanta alapú termék. A SikaScreed HardTop rendszer része, ez egy komplett termékcsalád a megfelelő alapozáshoz és a burkolás előkészítéséhez, mely tartalmaz például habarcsokat is. A tapadóhíd betonra vagy más ásványi felületre is használható, így például kőre is, ezen kívül ne felejtkezzünk el az acélról, az üvegről és a már előbb említett habarcsról sem, ez utóbbiból a termékcsaládon belülről is választhatunk, hogy a maximális hatást érjük el. A száraz és a matt nedves felületeken egyaránt megtapad. Az anyagigénye az alapfelülettől függ, de körülbelül 0,5 és 0,8 kg négyzetméterenként, ami gazdaságossá teszi és a tapadó híd ár sem túl magas.

 

 

SikaMonoTop-1010 tapadóhíd betonhoz


A SikaMonoTop-1010 tapadóhíd ár nem túl magas ahhoz képest, hogy ez a termék mennyire sokoldalúan felhasználható. A tapadóhíd betonra is nagyon jó, viszont remek korrózió elleni védelmet biztosít a betonacélnak is.  Teljesíti a MSZ EN 1504-7 szabvány követelményeit. Ez a szabvány a „Termékek és rendszerek a betonszerkezetek védelmére és javítására” címet kapta, melynek 7. pontja a betonacél korrózióvédelmére vonatkozik. 
Ez egy egykomponensű szilikaport is tartalmazó, műanyagdiszperzióval javított cement kötőanyagú tapadóhíd, mely por állagú kiszerelésben vásárolható meg. Vízzel kell elkeverni használat előtt, megfelelő sűrűségűre. Használható úgy is, mint kültéri tapadóhíd. Nemcsak újonnan beépített betonacél korrózióvédelmére használható, hanem sérült vasbetonszerkezetek felújításához is, ahol már elkezdődött a korrodálódás. Ezen kívül a tapadóhíd betonra és habarcsra is megfelelően alkalmas, a sérült betonszerkezetek profilozásánál is hasznos, a tapadóhíd ár még mindig nem olyan magas, mintha kicserélnénk az egészet. Ez a termék szintén egy termékcsalád tagja, így SikaMonoTop habarcsokkal lesz a legjobb az eredmény.  Ahogyan az korábban már említésre került kültéri tapadóhíd céljára is felhasználható, mivel kiváló tapadást biztosít betonra és acélra is. Alacsony víz és kolloid áteresztő képességgel rendelkezik és nem érzékeny a nedvességre sem, így javítja az alatta lévő rétegek nedvességtűrő képességét és ezáltal a szellőzését is. Jó mechanikai szilárdságot kölcsönöz. Ellenáll a jégolvasztó sóknak is, ami egy kültéri tapadóhíd esetében nem elhanyagolható. Alkalmas arra is, hogy anódos területek védelmére használjuk, mivel teljesíti a MSZ EN 1504-7 szabvány 11. számú. alapelvét, ami az „Anódos felületek szabályozása”, a 11.1 módszernek megfelelően, vagyis a meghatározás szerint „A betonacélok festése aktív pigmentes bevonattal”.

 

tapadóhíd betonra, betonacélra

 

De milyen is az az anódos felület?

Az elektronikában az anód a pozitív a katód pedig a negatív pólust jelenti, de mi köze ennek az acélhoz? Az anodizálás egy felületkezelési eljárás, amelynek segítségével növelik egy fém felületén a természetes oxidréteget, így a korrózióvédelme és kopásálósága is javul.

A SikaMonoTop-1010 tapadóhíd betonhoz, teljesíti az MSZ EN ÖNORM 1504-3:2006 szabvány követelményeit is, amely a szerkezeti és nem szerkezeti javításra vonatkozik.

A tapadóhíd ár függvényében azt is érdemes tudnunk, hogy egy 25 kilógrammos kiszerelés mekkora felületre lesz elég. A válasz, hogy akár 15,2 liter friss habarcs is készíthető belőle, mivel 1 liter elkészítéséhez mindössze körülbelül 1,65 kg por szükséges. Amennyiben beton tapadóhíd formájában használjuk négyzetméterenként 1,5-2 kg szárazhabarcsra lesz szükségünk belőle az alapfelülettől függően. Ha betonacél védelmére használjuk, akkor pedig körülbelül 4 kilógrammra lesz szükségünk, ha két bevonati réteggel számolunk, melynek vastagsága egyenként 1 mm. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a tényleges anyagfelhasználást nagyban meghatározza az alapfelületek érdessége és a bedolgozás vastagsága is. Akkor beszéljünk kicsit arról, is hogy a tapadóhíd betonra történő alkalmazásához vagy nemesacélra történő alkalmazásához milyen alapfelületre lesz szükségünk. A betonnak kellő teherhordó tulajdonsággal és nyomószilárdsággal kell rendelkeznie, ami nagyobb, mint 25 N/négyzetmilliméter, ezen kívül szükséges még a tapadóhíd betonhoz kapcsolódásához az is, hogy a beton minimálisan 1,5 N/négyzetmilliméter tapadószilárdságú legyen. Hiába kedvező a tapadóhíd ár, ha a terméknek nem megfelelőek a tárolási és felhasználási körülményei kárba veszhet, ezért fontos, hogy az alapfelület szilárd, laza por és szennyeződésektől mentes legyen, és ne tartalmazzon olaj vagy viasztartalmú réteget, de főleg ne legyen rajta cementiszap réteg, mivel ebben az esetben nem lesz megfelelő a tapadás. Nincs e másképp acélfelületen történő alkalmazásnál sem. Minden olyan anyagot el kell távolítani az acélról, amely csökkentheti a tapadást vagy esetleg korróziót okozhat, csak ezután kerülhet felvitelre a termék. Ilyenek lehetnek a már megjelenő rozsda, vagy felületen maradt habarcs vagy akár reve is, ez utóbbi magyarázatra szorul, a reve nem más, mint az acél felületén keletkező oxidréteg.

Mivel minden termék és minden építkezés, felújítás más és más, akár a felületek akár az ügyfél elvárása tekintetében, a legfontosabb tanács, hogy mindig kérjük ki szakember segítségét, hogy a számunkra legmegfelelőbb beton tapadóhíd kerüljön a kosarunkba.