Keresés...
Menü
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Betonjavító anyagok

 


BETONJAVÍTÓ ANYAGOK


betonjavító anyagok árai az építőiparban a felhasználás jellegétől függően eltérőek

 

A beton, ahogyan más az építőiparban, vagy akár mindennapi életünkben építkezésre vagy burkolásra használt szilárd építőanyag idővel kophat vagy berepedezhet. Akár egy elhaladó autó vagy csak a föld természetes mozgása miatt is. Itt persze nem az extrém körülményekre kell gondolni, mint például a földrengések. Ilyenkor hívhatjuk segítségül a betonjavító anyagok valamelyikét. Dönthetünk úgy is, hogy a betonjavítás feladatát egy szakemberre bízzuk, de akár magunk is elvégezhetjük egy kis kézügyességgel. Persze minden betonféleségnek megvannak a maga sajátos tulajdonságai, így természetesen a betonjavítás során is számos termék közül választhatunk. A betonjavító anyagok árai és felhasználhatósági területei különböznek egymástól. Így tehát több kategóriába sorolhatók. Lássuk, melyek is ezek!

 

Cement kötőanyagú tapadóhidak

Ez a típusú betonjavító anyag, ahogy a neve is mutatja, hídként funkcionál. De nem olyan értelemben, ahogyan a hétköznapi ember elképzel egy hidat. Ezen a betonjavító anyagon nem lehet átkelni, itt a híd szó az áthidalásra utal. Vagyis két anyag közötti tökéletes összekapcsolódást tesz lehetővé. Kiegyenlíti a felületek réseit, így tökéletes illeszkedést biztosít az alatta és felette elhelyezkedő két rétegnek. Ezen kívül ez a fajta betonjavító alkalmas még betonacélok javítására is, hogy azok jobban ellenálljanak a korróziónak, illetve elfedje az acélszerkezetet, ha az valamilyen okból, például a szélsőséges időjárási viszonyok miatt, szabaddá válna. Így nem csak, mint betonjavító, hanem mint bevonó anyag is megállja a helyét.

 

betonjavító anyagok és több funkciós javító anyagok

Betonjavító tapadóhíd


Ez a kategória alkalmas még arra is, hogy egy padlóburkolatot anélkül helyezzünk le, hogy az előzőt eltávolítottuk volna. Tökéletes tapadást biztosít akkor is, ha egy helyiségbe új járólapot szeretnénk lefektetni, de a régit nem verjük fel, hanem ezzel a típusú betonjavító anyaggal beborítjuk, és így helyezhetjük rá az új járólap réteget. Így nemcsak időt takarítunk meg, de a plusz rétegezés miatt még akár a fűtésszámlán is spórolhatunk, mert jobb lesz a padlónk szigetelése is. Így a betonjavítás ebben az esetben valójában inkább burkolatjavítás. És a betonjavító ár még mindig kedvezőbb, mint egy teljes csere.  Természetesen akkor is segítségül hívhatjuk őket, ha egy berepedezett egyenetlen betonrétegünk van, és erre szeretnénk járólapot, parkettát vagy kültéri burkolatot elhelyezni. A legtöbb betonjavító termék, ami ebbe a csoportba tartozik ellenálló, így kültérre is alkalmazható, erre utal az a tulajdonságuk is, hogy többségükben a jégolvasztó só sem tesz kárt. Így a betonjavítás hatása valóban tartós lesz, és nem csupán ideig-óráig tartó megoldást kínál.

 

Műgyanta alapú rendszerek

Ebbe a kategóriába olyan betonjavító anyagok tartoznak, melyek a beton javításán túl a vízzáró tulajdonságot és a vegyi ellenálló képességet is erősítik. Illetve könnyen formázhatóak, így akár a beton ívelése is kialakítható velük, ha nem akarjuk, hogy a sarkok folyton berepedezzenek. Többségükben használhatóak tapadóhídként is, ahogyan az előző típus. Kitölthetőek vele mélyedések is, így javíthatóak akár a járdák és utak kátyúi. A betonrepedések egyszerűen kitölthetőek vele, és attól sem kell félnünk, hogy a javított beton esetleg elveszíti korábbi szilárdságát. A műgyanta alapú betonjavító anyagok általában 2 komponensű epoxi vagy akril gyantából áll, mely az esetek túlnyomó többségében lényegesen jobb és tartósabb merev kötést biztosít valamennyi cementbázisú anyaghoz képest. Ráadásul rövidebb száradási idő mellett.

 

betonrepedé korrigálása betonjavítás során

Repedt beton


Persze nem mindenféle betonjavító alkalmas mindenre. Meg kell találnunk a nekünk megfelelőt a kategórián belül is. Nem is beszélve róla, hogy a betonjavító anyagok árai a kiszereléssel együtt is változnak, így fontos, hogy felmérjük milyen betonjavító kell nekünk, de az is hogy milyen mennyiségben. Bár minden termék bevizsgált és megfelel a hatályos jogszabályoknak, azért nem árt körültekintően választani. Van ugyanis olyan betonjavító, aminek a minősége lehetővé teszi, hogy ivóvíz tárolókat javítsunk vele, vagyis nem károsítják a víz minőségét sem. Tehát nem minden a betonjavító ár. A felhasználás körülményeitől függően kell választanunk.

 

Tömítő és vízzáró habarcsok

Korábban már megemlítettük a vízzárást, így nem mehetünk el szó nélkül ezek mellett a betonjavító anyagok mellett sem. Mindennapos dolog, hogy betonfelületek víznek, csapadéknak egyéb folyadékoknak vannak kitéve. Egészen attól az apróságtól kezdve, hogy elejtünk egy pohár üdítőt a szobában, azon túl, hogy a kertünkben lévő betonjárdák és a tető betonszerkezete ki van téve az esőnek. Egészen szélsőséges esetek is előfordulnak azonban. Ilyenek például azok, amikor egy betonfelület huzamosabb ideig vagy akár mindig víz borítása alatt áll. Gondoljunk itt egy betonoszlopra, aminek a talapzatát időszakosan elönti a víz vagy egy medence alján lévő betonra. Ezeknek a betonjavító anyag típusoknak pontosan ez a rendeltetése. Vagyis, ahogyan a nevük is mutatja vízzáró réteget képeznek a betonfelületeken és nem engedik, hogy a nedvesség bejusson a hajszálrepedéseken keresztül a beton szerkezetébe, és ezáltal roncsolja azt. Persze azt sem igazán szeretné senki, ha beázna a tető, vagy a medence vize egyszer csak elszivárogna.  A tömítésre és vízzárásra való betonjavító ár attól függően változhat, hogy az anyagot mire szeretnénk felhasználni. Természetesen itt is találunk olyan termékeket, amelyek minőségükben alkalmasak arra is, hogy ivóvíz csöveket vagy tartályokat javítsunk, borítsunk, szigeteljünk velük. De olyanokat is, melyek egyéb más területeken biztosítanak megfelelő vízzárást, ahol nem ennyire fontos, hogy ivóvíz minőségű vizet tartsanak távol a betontól. A betonjavító anyagok árai itt is különbözőek lehetnek.

 

betonjavító habarcs felhasználásával végzett javítások a tökéletes végeredményért

Vízzáró betonjavító anyag, a tökéletes szigetelésért!

 

Betonjavító anyagrendszerek

Bár a másik három kategóriában is a különböző betonjavító anyagok tulajdonságait vizsgáltuk meg, ezen csoportba mégis inkább azok a termékek sorolhatók, amelyek tisztán betonjavítás céljára lettek kifejlesztve. Arra, hogy a betont megerősítsék, kijavítsák velük. Többféle összetételű betonjavító anyagok léteznek, attól függően, hogy mit szeretnénk velük helyrehozni. Előfordulhat, hogy egy régi repedezett, lepattogzott betonelemet kell kijavítani, kitölteni, megerősíteni betonjavító habarcsok révén, történjen a betonjavítás akár egy házon, egy hídon vagy egy úton, járdán. Nem mindegy azonban, hogy melyhez milyen betonjavító anyag használatát választjuk. Vannak ugyanis olyan betonjavító anyagok, amelyek ellenállnak például a jégoldó sóknak és vannak, amelyek nem. Van köztük olyan betonjavító, mely biztosít korrózió elleni védelmet és van, ami a korróziónak kevésbé kitett területeken alkalmazható hatékonyan. Elképzelhető, hogy egy letört betonperemet szeretnénk betonjavító anyag segítségével kijavítani. Erre is találhatunk megfelelő terméket a betonjavító anyagrendszerek között. Ide tartoznak a pár perc alatt megszilárduló betonjavító anyagok is, melyek különböző csavarok, csövek lehorganyzó karmok vagy egyéb elemek rögzítésére is kiválóak. Sőt a nyílászárók falba illesztésére is.

Az építőipar legelterjedtebb alapanyagai közé tartozik világszerte a beton és a vasbeton, hiszen számos tulajdonsággal rendelkeznek, melyek nélkülözhetetlenek a strapabíró, hosszú időn keresztül helytálló épületek, építmények felhúzásához. Emellett ár-érték arányban sem igazán találni ennél jobb anyagot, nem beszélve arról, hogy karbantartási igényük is alacsony. Rengeteg féle építményszerkezet alapját jelentik a beton és vasbeton elemek, így például lakóépületek, hidak, utak, medencék, víztározók, műemlékek, szobrok és még sorolhatnánk. Noha ezek alapvetően tartós, az időjárás viszontagságainak jól ellenálló szerkezetek, az évek, évtizedek előbb-utóbb mindenben kárt okoznak, így a megelőző vagy utólagos betonjavítás idővel elengedhetetlenné válnak.

A betonjavító anyagok alkalmazása révén elkerülhetjük a felesleges kiadásokat, az újrabetonozási munkálatokat. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már egyre több, és egyre hatékonyabb, eltérő funkciójú betonjavító anyagok érhetőek el. A különböző betonjavító habarcsok más-más problémák kezelésében nyújtanak hathatós megoldást, szinte minden betonszerkezeten megjelenő hibákat el lehet tüntetni, legyen szó például erkélyek, lépcsők, kerítések, falak stb. hibáiról. A betonfelületek leggyakrabban előforduló hibája a beton elöregedése, sérülése és lepattogzása, vagy a betonacél alkatrészek korróziója, azaz rozsdásodása, mely előbb-utóbb a teljes szerkezet tönkremeneteléhez vezethet.

A kívánt céltól függően különbséget tehetünk a konkrét hibák kijavítása, szerkezetmegerősítés, a passzivitás megőrzése, visszaállítása és egyéb munkálatok között. Mint említettük, kifejezetten kellemetlen és súlyos problémát jelent a vasbetonszerkezet korrodációja, vagy a betonszerkezet olyan mértékű sérülése, melynek eredményeképp az acélelemek láthatóvá válnak. Az ilyen jellegű gondok kezelésére is alkalmas betonjavító habarcsok találhatóak meg az SK Márkabolt webáruházában is. Az említett hiba kijavításához először is olyan betonjavító habarcs kell, melynek eredményeképp létrejön a korrózióállóság. Persze mindig érdemes előre gondolkodni és megelőzni a problémákat. Több olyan termék létezik, melyek feladata a karbantartás, szerkezetmegerősítés, a passzivitás megőrzése stb. Az ilyen jellegű betonjavító anyagok elsősorban hidak pillérei, födémek, előfeszített betonszerkezetek, gerendák és pillérek, valamint erkélyek homloklemezei esetében használhatóak, elejét véve a korróziónak, repedések megjelenésének. 

 

Betonjavító anyagok az SKmárkabolt kínálatában

A vasbetonszerkezet megbízható és strapabíró, azonban az idő vasfoga ezt sem kíméli

 

A betonjavítás első lépése a különböző sérült, korrodáló területek eltávolítása, majd ezt követően a betonszerkezet alapos kitisztítása, mely fontos annak érdekében, hogy a szennyeződések ne gátolják a tapadóhidak alkalmazását. Fentebb már kifejtettük, hogy a tapadóhíd két anyag közötti tökéletes összekapcsolódást teszi lehetővé. Kiegyenlíti a felületek réseit, így pontos illeszkedést biztosít az alatta és felette elhelyezkedő két rétegnek. A tapadóhíd felvitele után következik a betonjavító habarcs felhordása, még a tapadóhíd száradása előtt. Ezt követően jöhet a simítóhabarcs felhúzása, s végül a teljes kötés után a felület festhető, burkolható.

Az SK Márkabolt webáruházában számos betonjavító habarcs közül válogathat, de megannyi terméket találhat az előzőekben részletesebben kifejtett kategóriákon belül is, azaz a cement kötőanyagú tapadóhidak, műgyanta alapú rendszerek, tömítő és vízzáró habarcsok között. Termékeinkre általánosan jellemző, hogy igen magas minőséget képviselnek, könnyen feldolgozhatóak és költséghatékony megoldást jelentenek, hiszen ár-érték arányban is egyedülálló kínálatról beszélhetünk. Igény szerint szinte minden problémára találhat megoldást a szerkezetjavítás terén, legyen szó vízszigetelésről, korrodáció okozta problémákról, fizikai behatás okozta sérülésről. 

Ahogyan a fenti leírásokból kiderül, általánosságban elmondhatjuk a betonjavító anyagok árai a felhasználás körülményeitől függenek. A sokféle típusú és tulajdonságú betonjavító közül mindenki megtalálhatja azt, amire az ő általa elvégzendő feladathoz szüksége van, hogy a megoldandó betonjavítás a lehető legjobb és leggyorsabb legyen. A betonjavító ár nem képezhet kizáró okot, ha egy fontos betonjavítási munkáról van szó, hiszen a biztonság is mindig nagyon fontos szempont. A betont azért javítjuk, hogy még sokáig szépen és szerkezetileg biztonságosan használhassuk.

 

betonjavító anyagok ipari felhasználásra is a tartós végeredményhez

Törött beton

 

A legtöbb betonjavító különböző kiszerelésekben is kapható, hogy ne kelljen egy hatalmas zsákot megvennünk, ha csak néhány repedést akarunk eltűntetni a járdáról, de akkor se kelljen 5-6 zsákkal bajlódni, ha egy teljes épület aljzatát szándékozunk betonjavítás által helyrehozni. A kiszereléseken túl a betonjavító habarcsokkötési időben és a felhasználás egyszerűségében is vannak eltérések a betonjavító anyagok között. Vannak egyszerűen, némi víz hozzáadásával elkészíthető betonjavító habarcsok, de olyanok is akadnak, amely a megfelelő szilárdság elérése érdekében több komponensűek. Mindent összevetve a betonjavító anyag kínálatban mindenki megtalálhatja a saját maga számára megfelelőt, legyen az egy házkörüli javítás vagy akár egy ipari méretű.

Ha további információkat kíván megtudni a betonjavítás kapcsán, és szeretné a konkrét, általunk forgalmazott betonjavító habarcs termékeket is megismerni, akkor tekintse meg weboldalunkon található részletesebb termékleírásokat és blogcikkeket, ahol tájékozódhat kínálatunkról.