Keresés...
Menü
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Vakoló, falazó habarcs? Válassza a Sika termékeket!

2020. november 20
3727
Vakoló, falazó habarcs? Válassza a Sika termékeket!

A falazó és vakoló habarcsok az építkezések elengedhetetlen anyagai. A falazó habarcs összefogja az építőelemeket annak érdekében, hogy az épület stabil és strapabíró legyen. E nélkül csupán néhány egymásra pakolt tégláról beszélnénk épület helyett.  A falazó habarcs felel emellett a sima felületekért, illetve az egyenletes nyomásátadásról tégláról téglára. A vakoló habarcs felvitelének célja, hogy a falazat felülete egyenletes és esztétikus legyen, illetve védelmi funkciót is ellát. Ugyanakkor célja az is, hogy a külső festés ne közvetlenül a téglára kerüljön, hanem egy köztes felületre, azaz a vakoló habarcs adta közegre. A következő cikkben pár mondatban igyekszünk összefoglalni, hogy mit érdemes tudni az említett gyártmányokról.

 

A habarcsokról általánosságban

A habarcs homokból, különböző kötőanyagokból és a víz megfelelő arányú elegyéből készül. A habarcsokat akár házilag is elő lehet állítani, azonban ezek minősége sokszor megkérdőjelezhető, sokkal praktikusabb és biztonságosabb az előre elkészített habarcsokat megvásárolni és alkalmazni. Régebben a különféle habarcsokat a helyszínen állították elő, azonban az építőipar jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben. Manapság már az előre kevert, zsákos szárazhabarcsok, vagy vödrös nedves vakolatok meglehetősen megkönnyítik a munkát.

Léteznek olyan habarcsok, amelyeket csak falazáshoz, illetve csak vakoláshoz lehet használni, de beszerezhető olyan termék is, mely mind a két célnak egyaránt megfelel. A kész habarcsoknak számos előnye van a házilag elkészített verziókkal szemben. Először is nem kell az adalékanyagokat, kötőanyagokat külön-külön, sok esetben drágábban megvásárolni, hiszen ezekhez elegendő csupán vizet adni és összekeverni. A készhabarcs akár kis kiszerelésben is megvásárolható, az elvégzendő munka nagyságától függően, ráadásul számos multifunkciós termékkel is találkozhat a boltok polcain, melyeket különféle javítási, vagy egyéb célra is fel lehet használni. A boltokban kapható, előre bekevert habarcsok csomagolásán pontosan le vannak írva a felvitel előtti teendők, illetve, hogy milyen felületen lehet alkalmazni őket.

 

SIKA betonjavító anyagok, habarcsok >

 

A habarcsokat nem csak a felhasználási terület, de a kötőanyag alapján is csoportosítani lehet. A hozzájuk adott kötőanyagok határozzák meg az adott falazó-, vagy vakoló habarcs minőségét és tulajdonságait. Így például beszélhetünk mészhabarcsról, cementhabarcsról, vagy mészcement habarcsról. A mészhabarcs kevésbé terhelhető, cserébe viszont rendkívül jó a páraáteresztő képessége, mely segít megakadályozni a lakás falainak penészedését, gombásodását. A cementhabarcs sajátsága, hogy meglehetősen terhelhető és szigetelőképessége is jobb, s a beszivárgó nedvességet nagy arányban képes megállítani. A két habarcstípus pozitív tulajdonságainak ötvözésére hozták létre a mészcementhabarcsokat, melyek szintén nagy terhelésnek tehetők ki, ellánállóak az időjárás viszontagságaival szemben és segítik a szigetelést is.

Szót kell még ejteni a gipszhabarcsoról is, mely szintúgy lélegző bevonatként funkcionál, ám ezen vakoló habarcs csak a belső falakon bevethető, nem strapabíró az időjárással szemben.

 

Vakoló habarcs

Általánosságban már tisztáztuk, hogy mit is értünk vakoló-, illetve falazó habarcs alatt, most nézzük át részletesebben, hogy mit is érdemes ezekről tudni. A vakolóhabarccsal két legyet üthetünk egy csapásra, egyrészt esztétikai szempontból fontos ennek használata, ugyanis egy sima, könnyen kezelhető, festhető felületet teremt, nagyban hozzájárulva otthona arculatának kialakításához. Másik oldalról megközelítve a dolgot a habarcsréteg az időjárás viszontagságaival szemben nyújt védelmet a falaknak, illetve a hőszigetelésben is jelentős szerepe van.

A vakoló habarcs alkalmas külső és belső falak kezeléséhez is, de ezek hatékonysága nagyban függ attól, hogy milyen kötőanyagból készült az adott termék. Lényeges, hogy felvitelkor olyan arányban kell a habarcsot vízzel elegyíteni, hogy az rugalmas legyen, és jól tapadjon a falazathoz. A pontos arányok betartása mellett elkerülhető a későbbi leválás, repedezés. A falak vakolása során a legcélszerűbb a többrétegű habarcs felvitele, hiszen ezzel is növelni tudjuk annak minőségét.

 

Falazó habarcs

A falazó habarcs kötőanyagként szolgál az építőelemek között, fontos feladata az egyenletes nyomásterhelés, és a sima felületek megteremtése. Akárcsak a vakoló habarcs, ez is több kategóriába sorolható a felhasznált kötőanyag alapján. Utóbbi szempont, illetve a belekevert homok mennyisége határozza meg a felhasználási célokat. Mivel a falazó habarcs egyik fő feladata a terhelhetőség, úgynevezett szilárdsági csoportokba lehet őket kategorizálni. A Hf 3 habarcscsoportba tartoznak kevésbé terhelhető mészhabarcsok, a Hf 5 és Hf 10 csoportokba sorolhatjuk a rugalmas, ám nagyobb szilárdságú habarcsokat, melyeket már külső falakhoz is lehet alkalmazni. A Hf 30, Hf 50 és Hf 100 csoportokba már a mindennemű felhasználásra alkalmas, hatalmas szilárdságú cementhabarcsok tartoznak, melyek ennek okán kevésbé rugalmasak, de rendkívül strapabírók.

 

Falazó habarcs esztétikai célokra is

A falazó habarcs nem csupán funkcionalitásbeli, de esztétikai célokat is betölt

 

Válassza Ön is a Sika termékeket

Most, hogy mindent tisztáztunk a vakoló-, és falazó habarcs kapcsán, néhány sorban essen szó konkrét termékekről, melyeket az SK Márkaboltból is be tud szerezni. Ezek a termékek a habarcsok alcsoportjaiba tartozó speciális, egy-egy konkrét feladat megoldására kifejlesztett különleges gyártmányok.

Az első ilyen termék, melyet szeretnénk bemutatni, a Sika MonoTop-110 QuickFix (5 kg) szerkezeti javító habarcs, mely a széles felhasználási opcióknak köszönhetően igen népszerű az építőipar világában. A Sika MonoTop-110 QuickFix egy egykomponensű, rövid kötési idejű, felhasználásra kész habarcs, amely cement kötőanyagon alapul.  A termék egy kiváló rögzítő habarcs, amelyet a korai szilárdság jellemez. Kifejezetten olyan munkákhoz szokás alkalmazni, ahol a gyors kötés elengedhetetlen, mint például polcok, csövek rögzítése, ajtók ablakok telepítése, cölöpök, kerítés rögzítése. A termékre jellemző a néhány perc alatt bekövetkező keményedés, akár nedvesség mellett is, illetve fém felületekhez is jól tapad. Ezt követően szinte rögtön lefesthető. Szintén ajánljuk figyelmébe a nagyobb kiszerelésű Sika MonoTop-412 N (25 kg) egykomponensű, szálerősített, csekély zsugorodású szerkezeti betonjavító habarcsot, mely szintén több területen alkalmazható. Olvasson róla többet a nevére kattintva!

A SikaMur Finish (25 kg) egy speciális, egykomponensű, sókivirágzást gátló, falszárító, finom mészcement alapú simítóhabarcs. Különösen cement- és mészcement besimításához ajánlott készítmény a kőműves munkálatok befejezéséhez, megemelkedett páratartalom mellett. Előnyei közé tartozik a kivételes párologtatási képesség, kiváló felületi tapadás, könnyű bedolgozhatóság, könnyű simíthatóság.

Végzetül a SikaTopSeal-107 (AB) (25 kg) egy kétkomponensű, közepesen rugalmas vízzáró készhabarcs, ragasztott kerámia burkolat alatti szigeteléshez. A termék felhasználási területe igen széles, köszönhetően kialakításának. A SikaTopSeal-107 egyik legfőbb előnye, hogy hatékony a nagy frontoldali víznyomással szemben, medencékben, aknákban, beton vezetékekben kiváló vízzáró szigetelésként alkalmazható. Emellett betonfalak külső vízszigetelésére és aljazbetonok páraterhelésének csökkentésre is elsőrangú megoldást jelent. Ugyanakkor nem csak kültéren, hanem a belső terekben is felhasználható kerámiaburkolat alatt vízszigetelés céljából.

Előnyei között mindenképp meg kell említeni a magasfokú szigetelőképességet, a könnyű használatot és bedolgozást, illetve azt, hogy remekül tapad a legtöbb felülethez, így a beton, acél, habarcs-, és téglafelületek sem jelentenek kihívást. Bedolgozása könnyűszerrel kivitelezhető, akár a függőleges felületeken is.

 

Ha további információkra vágyik a falazó-, vagy vakoló habarcsok terén, netán a bemutatott Sika termékekről szeretne többet megtudni, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, s mi segítünk eligazodni az építőipar útvesztőiben.
Kapcsolat: +3620/595-2143, skmarkabolt@z-milan.hu

címkék:
Címkék